Йога за деца

Йога за деца

Йога за деца

Йога е практика за интегриране на всички аспекти на нашата истинска същност – тяло, ум и дух – в стремеж за постигане на вътрешна хармония. Йога означава обединение. 

Осъзнаването на собственото тяло, мислите, чувствата, реакциите, емоциите не са толкова присъщи и познати на децата. Чрез практикуването на йога, децата се научат да разбират и контролират проявлението на Аза, да разбират себе си, съхранявайки своята искреност и природна непосредственост. Дълбоко отпускане, общуване с природата, физическа активност, спорт, четене, нищо-правене или медитация дават на детето, така необходимото чувство за осъзнаване на настоящия момент.  

В нашето забързано ежедневие е добре да се учим, заедно с  децата си да спрем, да забавим темпото на живот, да търсим удоволствие от простите и естествени неща: разходка, наблюдение на облаците, насекомите; наслаждаване на вкусна и здравословна храна и на спокоен разговор.  

Този смисъл на йога преподавателите влагат в заниманията по йога, показват го на децата, за да почувстват и ги вдъхновяват да го търсят самостоятелно. 

Допълнителни предимства на ателието: 

Превенция на стреса, намаляване на агресията – йогата е вид психотерапия 

Деца живеят в забързан свят, пълен с академичен натиск, трудни домашни, видео и компютърни игри – доста претоварено ежедневие. Йогата, от своя страна, учи децата на техники за релаксация, които им помагат да се справят по-добре с предизвикателствата на живота. Децата могат да използват техники на отпускане, дишане и разтягане, за да се успокоят, когато са притеснени или стресирани, да разберат своето тяло и да изразяват чувствата и емоциите си. 

Фокус, баланс и концентрация 

Йога заниманията успокояват и да подобряват концентрацията на децата. Редовните упражнения могат да помогнат на децата да спят по-добре, което подобрява умствената яснота и концентрация. Йога е от полза за деца от всички възрасти, но е установено, че е особено важна за децата със специални нужди, вкл. аутизъм и ADHD (Синдром на дефицит на вниманието) за намаляване на тревожността и подобряване на моторната координация, намалява агресивното поведение на децата, социалното оттегляне и хиперактивността. 

Изследванията на невролози от  Харвард, които оценяват въздействието на йога върху нарушенията на съня например сочат, че йога терапията насърчава концентрацията, което води до увеличаване на продължителността на вниманието и повишаване на уменията при деца с липса на концентрация и хиперактивност. Повишаване и укрепване на общия имунитет 

За оптимално здраве, центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват всички деца и юноши да имат най-малко един час физическа активност всеки ден. Аеробните упражнения, като йога или тичане, трябва да заемат по-голямата част. Йога пази сърцето и белите дробове здрави, държи тялото в тонус, подобрява гъвкавостта и предпазва децата от проблеми с наднормено тегло.  

Йога учи децата да работят заедно, да бъдат част от по-голяма общност и да разширят своето въображение и креативност.