Фондация "Докова и доков за бъдеще"

|

Групова терапия „Емоционална интелигентност“

През последните 20 години все повече се говори за емоциите, за тяхната важност и значение. Съвременните проучвания показват, че около 80% от успеха в социалната и личната сфера се определя именно от нивото на развитие на емоционалния интелект (EQ) и едва 20% от всеизвестния IQ – коефициент на интелекта, измерващ умствените способности на човека.
Емоционалният интелект е умението да се разпознават чувствата, да се изразяват и да се овладяват адекватно – как се справяме с душевна болка, разочарование, стрес, обида и тъга. Освен това понятието включва и способността за дълбока емпатия (съпреживяване) – умението мъдро да водим другите и да следваме другите, без да губим себе си, да уважаваме чуждите граници и да развиваме своите таланти, да приемаме и да даваме любов и подкрепа.
 
Всички деца имат капацитета да усвоят тези умения! За това ние в Детски център „Усмивки“ провеждаме разнообразни занимания за развитието на емоционална интелигентност и психологическа устойчивост.

В заниманията говорим за емоционалните думи като „ядосан“, „разстроен“, „срамежлив“, „наранен“ и „тъжен“, като изграждаме речник за изразяване на тези чувства. След това обсъждаме и положителните емоции, като „радостен“, „развълнуван“, „благодарен“ и „обнадежден“. По този начин децата придобиват умението да се ориентират в собствените си чувства и да ги управляват, като така укрепват психичното и соматичното си здраве. А след това те изразяват своите емоции посредством методите на арт терапията, като пресъздават своите чувства в картини.
 
Защо овладяването на способностите на емоционалния интелект е важно за децата:
  •  Да развият умението да контролират своите чувства така, че да не „прелеят“;
  • Да придобият способността съзнателно да влияят върху своите емоции;
  • Да развият умението да определят своите чувства и да ги приемат такива каквито са (да ги признават);
  • Да развият умението ефективно да общуват с другите хора, да намират общи точки на съприкосновение с тях;
  •  Да придобият способността да разпознават и да признават чувствата на другите, да се поставят на мястото на другия човек, да му съчувстват.

Център за детско развитие „УСМИВКИ“  създаден от Фондация „Докова и Доков за бъдеще“/ „Dokova & Dokov For Future“ Foundation
ЗАПИСВАНЕ