Ателие „Фина моторика“

Разнообразните занимания по фина моторика и провеждането на сензорна терапия за най-малките са изключително полезни за ранното детско развитие. Движението на пръстите е в тясна връзка с речевата функция – ако развитието на двигателните умения на пръстите се подобряват, то и речевото развитие ще се стимулира и развива по-добре.
 
Нивото на развитие на фината моторика е един от показателите за интелектуалната готовност на детето за училище. Не добре развитата моторика на пръстите на ръцете може да влоши резултатите на детето при изпълнение на различни задачи. Например при рисуване по контур, оцветяване, рисуване по образец, отвързване на възли, изрязване с ножица и др. детето бързо се уморява, губи интерес и не довършва поставената задача.
 
Сензорната терапия предизвиква сетивата и помага на децата да се концентрират в съответното сензорно стимулиране. Тя развива физическото и психическото състояние, подобрява настроението, езиково – говорното развитие, фините моторни умения и премахва чувството за страх. Терапия има за цел да подобри способностите на детето за по – успешно взаимодействие със заобикалящия го свят.
 
Център за детско развитие „УСМИВКИ“  създаден от Фондация „Докова и Доков за бъдеще“/ „Dokova & Dokov For Future“ Foundation